Jack-o'-lantern

2022-10-06

Το Jack-o'-lantern είναι το ευρέως γνωστό όνομα που παίρνουν οι χαρακτηριστικές πλέον κούφιες και σκαλιστές κολοκύθες, οι οποίες αποτελούν την πιο δημοφιλή διακόσμηση της γιορτής του Halloween. Αν και οι κολοκύθες είναι σχετικά πρόσφατη παράδοση, αφού παλαιότερα χαράζαν συνήθως γογγύλια ή πατάτες.

Η ιστορία πίσω από το όνομα Jack-o'-lantern.

created with Wombo Dream
created with Wombo Dream

Πριν πολλούς αιώνες στην Ιρλανδία, ζούσε ένας μέθυσος με το όνομα Stingy Jack O'Lantern (στις διάφορες παραδόσεις είναι γνωστός ως Jack the Smith, Drunk Jack, Flaky Jack ή Jack-o'-lantern). Είχε τη φήμη του απατεώνα και πολλοί από αυτούς που τον γνώριζαν είχαν πέσει θύματα της χειραγωγίας του.

Η φήμη των ραδιουργιών του έφτασε κάποια στιγμή στα αυτιά του Διαβόλου. Περίεργος λοιπόν ο δαίμονας, αν και σε κάποιες παραλλαγές της ιστορίας αναφέρεται ότι η ζήλια ήταν αυτό που του κίνησε το ενδιαφέρον, πήγε να δει με τα ίδια του ματιά αν ο Jack ζούσε ανάλογα με την αχρεία φήμη του.

Μία τυπική νύχτα λοιπόν κατά την οποία ο Jack περιφερόταν μεθυσμένος στην εξοχή, πάνω στο λιθόστρωτο μονοπάτι που περπατούσε, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ίδιο τον Διάβολο. Ο Jack κατάλαβε ότι αυτό ήταν το τέλος του. Ο Διάβολος είχε επιτέλους έρθει να πάρει την κακόβουλη ψυχή του. Οπότε ο Jack ζήτησε μία τελευταία επιθυμία. Να τον αφήσει να πιει ale πριν τον πάρει μαζί του στην κόλαση. Ο δαίμονας μην έχοντας λόγο να του αρνηθεί αυτήν του την επιθυμία, τον οδήγησε σε μια τοπική ταβέρνα και τον άφησε να πιει όσο ήθελε.

Όταν τελικά ξεδίψασε ο Jack, ζήτησε από τον Διάβολο να πληρώσει το λογαριασμό. Ο δαίμονας έμεινε έκπληκτος, διότι δεν είχε χρήματα μαζί του. Τότε, ο Jack τον έπεισε να μεταμορφωθεί σε ένα ασημένιο νόμισμα με το οποίο θα πλήρωνε τον ταβερνιάρη. Και όταν ο ταβερνιάρης θα ήταν απασχολημένος θα μπορούσε να πάρει ξανά την αληθινή του μορφή.

Ο Διάβολος ενθουσιασμένος με το σατανικό σχέδιο του Jack, μεταμορφώθηκε σε νόμισμα. Με γρήγορες κινήσεις ο Jack πήρε το νόμισμα και το έβαλε στην τσέπη του. Μέσα στην τσέπη του όμως είχε και έναν σταυρό. Η παρουσία του σταυρού εμπόδιζε τον δαίμονα να ξαναπάρει την αληθινή του μορφή. Αυτό ανάγκασε τον Διάβολο να υποκύψει στις απαιτήσεις του Jack. Τελικά, συμφώνησε πως για την ελευθερία του ο Διάβολος θα επέτρεπε στον Jack να ζήσει για άλλα δέκα χρόνια.

Δέκα χρόνια αργότερα, όπως ήταν φυσικό, ο Διάβολος επέστρεψε. Συναντήθηκε με τον Jack στο ίδιο μέρος που είχαν συναντηθεί την πρώτη φορά. Ο Jack φάνηκε να είναι έτοιμος, διότι ήταν η ώρα του να πάει στην κόλαση. Καθώς ο Διάβολος ετοιμαζόταν να τον πάρει μαζί του, ο Jack ρώτησε αν μπορούσε να φάει ένα μήλο γιατί πεινούσε πολύ. Αφελέστατα ο δαίμονας δέχτηκε να του πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Μόλις ο Διάβολος σκαρφάλωσε σε μια μεγάλη μηλιά για να κόψει ένα μήλο, ο Jack χάραξε το σύμβολο του σταυρού περιμετρικά του κορμού του δέντρου. Ο Δαίμονας φανερά εκνευρισμένος που φυλακίστηκε ξανά, απαίτησε από τον Jack να τον απελευθερώσει. Ο Jack, όπως και την προηγούμενη φορά, απαίτησε με τη σειρά του από τον Διάβολο, ότι για να τον ελευθερώσει δε θα έπαιρνε ποτέ την ψυχή του στην κόλαση. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Διάβολος συμφώνησε.

Αρκετά χρόνια αργότερα, τελικά το πολύ ποτό οδήγησε τον Jack στον θάνατο. Η ψυχή του Jack ήταν έτοιμη να περάσει τις πύλες του παραδείσου, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος λόγω της αμαρτωλής ζωής του. Ο Jack τότε κατέβηκε στις πύλες τις κολάσεως, όπου παρακάλεσε να τον δεχτούν. Ο Διάβολος όμως, πιστός στη συμφωνία τους, δεν τον δέχτηκε. Του έδωσε όμως ένα φλεγόμενο κάρβουνο για να φωτίζει τον δρόμο του. Ο Jack έβαλε το κάρβουνο σε ένα κούφιο και χαραγμένο γουλί και άρχισε να περιφέρεται από τότε στη γη.

Οι Ιρλανδοί ξεκίνησαν να αποκαλούν αυτήν τη φασματική φιγούρα ως Jack of the Lantern, που σύντομα έγινε Jack O'Lantern.

Επίλογος

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα δικά τους Jack's lanterns, με σκοπό να διώχνουν μακριά τόσο το φάντασμα του Jack όσο και άλλων κακόβουλων πνευμάτων. Στην αρχή, χάραζαν τρομακτικά πρόσωπα σε γογγύλια και πατάτες. Όταν όμως άτομα από αυτές τις περιοχές (της Βρετανίας και της Ιρλανδίας) μετανάστευσαν στις Η.Π.Α., ανακάλυψαν ότι οι κολοκύθες έκαναν τα τέλεια jack-o'-lanterns.

Πηγές