Jorōgumo - Η γυναίκα αράχνη

2023-02-28
Jorōgumo and her children/wikimedia.org
Jorōgumo and her children/wikimedia.org

Στις Ιαπωνικές παραδόσεις λέγεται ότι πολλές αράχνες έχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Μία από αυτές είναι και η αράχνη Τζόρο. Όπως περίπου και στην περίπτωση του Sazae oni, όταν αυτή η αράχνη φθάσει 400 ετών αποκτά την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε μία όμορφη γυναίκα (Jorōgumo) όταν θέλει να φάει κάποιον άνθρωπο (ως επί το πλείστον νεαρούς άνδρες που αναζητούν τον έρωτα). Παρ' όλο που έχει ανθρώπινη μορφή, η αντανάκλασή της δείχνει μία τεράστια αράχνη.

Η πιο διαδεδομένη ιστορία

Ένας άνδρας ύστερα από πολύωρη εργασία αποφάσισε να ξεκουραστεί στον καταρράκτη Τζόρεν τοποθετώντας τα πόδια του μέσα στο νερό. Κάποια στιγμή ένιωσε κάτι κολλώδες και παρατήρησε ότι μεγάλοι ιστοί είχαν κολλήσει στα πόδια του. Τους τράβηξε με δυσκολία και τους ακούμπησε σε ένα δέντρο δίπλα του. Λίγη ώρα αργότερα, έντρομος είδε το δέντρο να ξεριζώνεται ολόκληρο από το έδαφος και να τραβιέται από τους ιστούς μέσα στο νερό. Τα νέα αυτού του συμβάντος διαδόθηκαν γρήγορα στο κοντινό χωριό και οι χωρικοί δεν ξαναπήγαν στον καταρράκτη.

Έπειτα από αρκετό καιρό, ένας ξυλοκόπος, μην γνωρίζοντας τι είχε συμβεί στον καταρράκτη, πήγε να κόψει ξύλα γύρω από αυτόν. Καθώς έκοβε ξύλα, όμως, πέταξε κατά λάθος το τσεκούρι του στο νερό. Βούτηξε για να το πιάσει και τότε είδε στην επιφάνεια του νερού μία πολύ όμορφη γυναικά να κρατάει το τσεκούρι. Η γυναίκα του επέστρεψε το τσεκούρι και τον έβαλε να της υποσχεθεί να μην πει σε κανέναν τίποτα για εκείνη.

Ο ξυλοκόπος κράτησε την υπόσχεσή του αρκετό καιρό. Μέχρι που ένα βράδυ που ήταν μεθυσμένος αποκάλυψε τι του είχε συμβεί στον καταρράκτη. Αργότερα, όταν έπεσε να κοιμηθεί, αόρατοι ιστοί τράβηξαν το σώμα του έξω από το σπίτι. Την επόμενη μέρα οι χωρικοί βρήκαν το πτώμα του να επιπλέει κάτω από τον καταρράκτη.

Δεύτερη εκδοχή

Σε μία άλλη εκδοχή της ίδια ιστορίας, ο ξυλοκόπος ερωτεύεται την γυναίκα που συνάντησε στον καταρράκτη. Κάθε μέρα πήγαινε στον καταρράκτη για να την δει, αλλά το σώμα του άρχισε να γίνεται όλο και πιο αδύναμο στην κάθε του επίσκεψη.

Ένας βουδιστής μοναχός από τον τοπικό ναό υποψιάστηκε ότι ο άνδρας είχε μαγευτεί από την Jorōgumo, η οποία ήταν η αρχόντισσα του καταρράκτη. Έτσι, στην επόμενη επίσκεψη του ξυλοκόπου τον συνόδεψε για να τον απελευθερώσει. Όταν έφθασαν στο καταρράκτη, το σώμα του ξυλοκόπου τυλίχτηκε από ιστούς. Ο μοναχός τότε έβγαλε μία δυνατή κραυγή και οι ιστοί εξαφανίστηκαν.

Βέβαια, ο ξυλοκόπος, αν και ήξερε ότι η γυναίκα ήταν μία Jorōgumo, είχε αισθήματα για εκείνη. Πήγε, λοιπόν, στο κοντινότερο βουνό και συνάντησε ένα Tengu*, ένα φτερωτό μαγικό πλάσμα, ζητώντας του την άδεια να παντρευτεί την γυναίκα. Ωστόσο, το Tengu αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο ξυλοκόπος απογοητευμένος επέστρεψε στον καταρράκτη. Εκεί τεράστιοι ιστοί τον τύλιξαν και τον τράβηξαν μια για πάντα κάτω από το νερό.

Ο σαμουράι και η νεαρή γυναίκα

Σε μία άλλη ιστορία, ένα βράδυ ένας νεαρός σαμουράι συνάντησε στο δρόμο του μια νεαρή και πολύ όμορφη γυναίκα, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της ένα παιδί.

Η γυναίκα έδειξε με το δάχτυλό της τον σαμουράι. "Αυτός εκεί είναι σίγουρα ο πατέρας σου. Πήγαινε κοντά του να σε πάρει αγκαλιά" είπε στο παιδί.

Ο σαμουράι, όμως, αντιλήφθηκε ότι η γυναίκα δεν ήταν αυτό που φαινόταν. Τράβηξε γρήγορα το σπαθί του και της επιτέθηκε τραυματίζοντάς την. Η γυναίκα το έσκασε και κρύφτηκε στη σοφίτα ενός κοντινού σπιτιού.

Το επόμενο πρωί, το μόνο που βρήκαν στη σοφίτα ήταν το κουφάρι μίας μεγάλης αράχνης Τζόρο (30 με 60 εκατοστά το μέγεθός της) και τα πτώματα από τα υπόλοιπα θύματά της, τα οποία είχε ήδη φάει.

Ο Μαγκορόκου και η αράχνη

Magoroku dozing in his veranda/wikimedia.org
Magoroku dozing in his veranda/wikimedia.org

Σε μία ακόμα ιστορία, ο Μαγκορόκου ξεκουραζόταν στην αυλή του σπιτιού του. Όταν ήταν έτοιμος να αποκοιμηθεί, μία γυναίκα γύρω στα 50 εμφανίστηκε μπροστά του. Η γυναίκα του είπε ότι η κόρη της ενδιαφερόταν για εκείνον και του ζήτησε να την ακολουθήσει στο αρχοντικό της.

Μόλις έφθασαν εκεί, μία νεαρή κοπέλα του είπε ότι ήταν ερωτευμένη μαζί του και του ζήτησε να την παντρευτεί. Όμως, ο Μαγκορόκου ήταν ήδη παντρεμένος, οπότε αρνήθηκε. Το κορίτσι παρ' όλα αυτά επέμεινε, λέγοντας πως αν και ο ίδιος παραλίγο να σκοτώσει την μάνα της πριν δύο μέρες, εκείνη τον αγαπούσε ακόμη και ότι έπρεπε να την παντρευτεί.

Μπερδεμένος από τα λόγια της, ο Μαγκορόκου κατάφερε να δραπετεύσει από το αρχοντικό, το οποίο εξαφανίστηκε μόλις εκείνος άρχισε να απομακρύνεται. Ξαφνικά, βρέθηκε και πάλι στην αυλή του και ένιωσε σαν είχε ξυπνήσει από ένα όνειρο. Ρώτησε την γυναίκα του αν είχε φύγει ο ίδιος από το σπίτι, αλλά εκείνη του απάντησε ότι ήταν εκεί όλη την ώρα.

Προβληματισμένος καθώς κοίταξε προς τα πάνω, είδε στο γείσο μία μικρή αράχνη Τζόρο, η οποία έπλεκε τον ιστό της. Βλέποντας την αράχνη, θυμήθηκε κάτι που έγινε πριν δύο μέρες. Τότε, είχε κυνηγήσει μία αράχνη που ήταν μέσα στο σπίτι του και όντως παραλίγο να την σκοτώσει...

*Θα αναφερθώ σε μελλοντικό άρθρο για τα Tengu εκτενέστερα.