Συνέντευξη στο Texnes Online

2022-11-23

Κύριε Ζαρμακούπη, καλώς ήρθατε για ακόμα μια φορά στις Τέχνες. Αφορμή αποτελεί το νέο σας βιβλίο που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα. Τελικά, το χόμπυ της συγγραφής, όπως το θεωρήσατε εξαρχής, γίνεται με τον καιρό μια όμορφη συνήθεια;

Καλώς σας βρήκα και πάλι. Ναι, είναι αλήθεια είναι ότι γίνεται μία όμορφη συνήθεια. Δεν έχω δυστυχώς τον χρόνο που είχα παλαιότερα. Ωστόσο, με την πρώτη ευκαιρία που βρίσκω γράφω κάτι, έστω και μία σελίδα.

Γιατί επιμένετε να γράφετε έργα που εντάσσονται στη σφαίρα του φανταστικού; Είναι αυτό το λογοτεχνικό είδος που σας εκφράζει περισσότερο;

Το φανταστικό είναι όντως το είδος που με εκφράζει. Νιώθω πιο ελεύθερος για το τι θα γράψω και έχω εμπιστοσύνη στις γνώσεις μου πάνω σε αυτό. Για παράδειγμα, θα ήθελα να γράψω μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στη φυσική και την τεχνολογία, που θεωρώ ότι χρειάζονται για να γραφτεί ένα τέτοιο βιβλίο.

Θέλω, τόσο εγώ που γράφω το βιβλίο όσο και ο αναγνώστης που το διαβάζει, να ξεφεύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα και να χανόμαστε σε έναν φανταστικό κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γράφω και δεν διαβάζω κοινωνικά βιβλία.