Tanuki - Τα σκυλιά ρακούν της Ιαπωνικής παράδοσης

2022-05-25

Με αφορμή το βιβλίο μου Μασάκι, του οποίου η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία, καθώς και με αφορμή κάποιες ερωτήσεις αναγνωστών μου σχετικά με περισσότερες πληροφορίες για τα μαγικά πλάσματα που αναφέρω μέσα σε αυτό, αποφάσισα να γράψω μία σειρά άρθρων για αυτά τα πλάσματα. Το πρώτο στην λίστα μου είναι το Tanuki (παρακάτω θα το αναγράφω ως τανούκι, γιατί προτιμώ τον ιαπωνικό όρο από την ελληνική απόδοση: σκύλος ρακούν). Ας το γνωρίσουμε λοιπόν.

Ποια είναι τα τανούκι

663highland/wikipedia
663highland/wikipedia

Τα τανούκι ή αλλιώς σκύλοι ρακούν έχουν πάρει αυτό το όνομα επειδή το παρουσιαστικό τους μοιάζει πάρα πολύ με τα ρακούν. Πέρα από αυτό, δεν έχουν καμία άλλη συγγένεια. Ανήκουν στην οικογένεια των κυνιδών και ζουν στην περιοχή της ανατολικής Ασίας. Τους αρέσει να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και είναι τα μόνα θηλαστικά της οικογένειας αυτής που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Τα τανούκι στην Ιαπωνική παράδοση

Τα τανούκι είναι ίσως τα πιο διάσημα γιοκάι (ο όρος γιοκάι καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από μαγικά πλάσματα και πνεύματα της Ιαπωνικής παράδοσης). Οι ιστορίες για τα τανούκι ξεκινούν από τα αρχαία χρόνια. Στις πρώτες αναφορές και απεικονίσεις εμφανίζονταν με ένα πράσινο φύλλο στο κεφάλι τους, το οποίο τους έδινε και τις μαγικές δυνάμεις που κατείχαν. Μερικές από αυτές ήταν να μεταμορφώνονται σε όμορφες γυναίκες και να ενοχλούν τους περαστικούς. Μπορούσαν να μεταμορφώνουν πέτρες σε χρυσάφι, αλλά και ακαθαρσίες σε φαγητό. Συνήθως όμως έπαιρναν τις μορφές τρομακτικών πλασμάτων είτε για την ένιωθαν ευχαρίστηση με το να τρομοκρατούν ανθρώπους, είτε για να τους διώξουν από μέρη που δεν έπρεπε να βρίσκονται.

1881 tanuki woodblock print by Yoshitoshi/wikimedia
1881 tanuki woodblock print by Yoshitoshi/wikimedia

Το πιο διάσημο όμως χαρακτηριστικό τους ήταν το μαγικό τους όσχεο. Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορούσαν να το μεγαλώσουν όσο ήθελαν και να του αλλάξουν μορφή. Το μεταμόρφωναν σε όπλα, τύμπανα, βεντάλιες, κάρα, ακόμα και ομπρέλες. Ήταν τέτοια η δύναμή του που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ολόκληρο μαγαζί με το τανούκι να είναι ο καταστηματάρχης μέσα.

Με την πάροδο των χρόνων άλλαξε και η απεικόνιση των τανούκι. Τους τελευταίους αιώνες το πράσινο φύλλο στο κεφάλι τους έγινε αχυρένιο καπέλο. Αυτή η αλλαγή προέκυψε χάρη σε ένα παλιό τραγούδι το οποίο εξιστορεί πώς ένα τανούκι έκλεβε σάκε από ένα ζυθοποιείο τις βροχερές νύχτες.

Μπορεί να παρέμειναν σκανταλιάρικα, αλλά από τρομακτικά πλάσματα που ήταν, πλέον έγιναν ακίνδυνα. 

αγαλματίδιο τανούκι με αχυρένιο καπέλο/livingnomads
αγαλματίδιο τανούκι με αχυρένιο καπέλο/livingnomads

Τα τανούκι σε βιντεοπαιχνίδια

Η πρώτη μου "επαφή" με τα τανούκι ήρθε μέσα από το κλασικό πλέον παιχνίδι της Nintendo: Super Mario Bros 3. Φυσικά, τότε δεν γνώριζα τίποτα για τα τανούκι και έβλεπα τη συγκεκριμένη στολή του Μάριο σαν ρακούν, όπως και οι υπόλοιποι.

Δεν είναι η στολή που εμφανίζεται στο εξώφυλλο. Την στολή τανούκι την έπαιρνες, αν θυμάμαι καλά (έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που έπαιζα αυτό το παιχνίδι), στον πέμπτο κόσμο. Είχαν κρατήσει και ένα από τα χαρακτηριστικά των τανούκι. Αυτό της μεταμόρφωσης. Με τη συγκεκριμένη στολή μπορούσες να γίνεις άγαλμα.

Τα τανούκι σε anime

Υπάρχουν πάρα πολλά anime στα οποία συμμετέχουν και χαρακτήρες τανούκι. Το πιο διάσημο από αυτά, αν και δεν το έχω δει, θα έλεγα ότι είναι η ταινία των Studio Ghibli, Pom Poko (Heisei Tanuki Gassen Ponpoko) που προβλήθηκε το 1994. 

Θα σταθώ όμως σε μια σειρά anime, την οποία και έχω δει, οπότε έχω καλύτερη εικόνα για αυτήν. Uchouten Kazoku λέγεται η σειρά και το κεντρικό θέμα της αφορά τη ζωή μιας οικογένειας τανούκι στο σύγχρονο Κιότο. Την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτά τα παιχνιδιάρικα πλάσματα και φυσικά τους αρέσουν τα anime.

Uchouten Kazoku/myanimelist
Uchouten Kazoku/myanimelist

Επί τη ευκαιρία, σας παραθέτω και ένα τραγουδάκι για τα τανούκι που βρήκα στο YouTube.